De Kursk

Het verhaal van de Russische kernonderzeeër die zonk tijdens oefeningen van de Noordelijke Vloot en de wereld deed vrezen voor de levens van de bemanningsleden aan boord.

In augustus 2000 organiseerde de Russische Noordelijke Vloot de Summer-X spelen, een driedaagse trainingsoefening in de Barentszee. Dit gebeurde op een schaal die niet meer was gezien sinds de val van de Sovjet-Unie, tien jaar eerder. Toen de oefeningen voorbij waren, kon de Noordelijke Vloot geen contact meer krijgen met hun beste onderzeeër in de vloot, de Koersk.

Toen de K-141 ook haar laatste geplande contact verzaakte, konden de vlootcommandanten niet langer verbergen dat de Koersk en haar bemanning in de problemen zaten.

Twaalf uur nadat er een vreemde explosie was waargenomen, sloeg de vloot alarm en lanceerde men een grootschalige zoek- en reddingsoperatie.

Zouden ze op tijd zijn om de bemanning te redden?

In deze serie van vijf delen bekijken we alles wat er is gebeurd met de Koersk inclusief een korte geschiedenis van Rusland, de Noordelijke Vloot, de zoek- en reddingsacties, de bergingsacties, de berging van de onderzeeër en meer…

bronnen_button-300x133 De Kursk

muziek_button-300x133 De Kursk

Afleveringen

De Kursk – Aflevering 1 – Summer-X

De Kursk –  Aflevering 2 – Hurry up and Wait

De Kursk – Aflevering 3 – Pipe Dream

De Kursk – Aflevering 4 – The Big Lie

De Kursk – Aflevering 5 – Raising the Kursk

Share this content:

1 reactie

Bericht reactie