De Batavia

In 1628, het grootste Verenigde Oostindische Compagnie retourship, de Batavia, was onderweg naar Batavia, VOC hoofdkwartier op Java in Indie. Ze hadmeer dan 300 zielen aan boord en zeer kostbare vracht.

Maar het rommelde op het schip, omdat de Opperkoopman en de Schipper ruzie kregen…

In 1628, het grootste Verenigde Oostindische Compagnie spiegelretourship, de Batavia, was onderweg naar Batavia, VOC hoofdkwartier op Java in Indië. Ze had meer dan 300 zielen aan boord en zeer kostbare vracht.

Nadat de Schipper ruzie kreeg met de Opperkoopman, planden hij en de Onderkoopman een muiterij. Toen liep het schip aan de grond…

 

In 1628, was het grootste Verenigde Oostindische Compagnie retourship, de Batavia, onderweg naar Batavia, VOC hoofdkwartier op Java in Indië. Ze had meer dan 300 zielen aan boord en zeer kostbare vracht.

De Opperkoopman Francisco Pelsaert had het hoofdkwartier van de Compagnie bereikt en hoopte dat Governeur Generaal Jan Pieterszoon Coen hulp zou sturen. Intussen, op de eilanden, smeedde de Onderkoopman Jeronimus Cornelisz plannen om het reddingsschip in te nemen en als piraat verder te gaan. Hij verzamelde muiters om zich heen, maar alle anderen moesten uit de weg geruimd worden.

In 1628, was het grootste Verenigde Oostindische Compagnie retourship, de Batavia, was gestrand op de Houtman Abrolhos Eilanden, uit de kust van West-Australie.

Hulp was onderweg, maar Onderkoopman Jeronimus Cornelisz was van plan om het reddingsschip in te nemen en als piraat door het leven te gaan. Hij beval de dood van een ieder die zijn plannen kon dwarsbomen. Een groep overlevenden werd geleid door soldaat Wiebbe Hayes, die zich hand en tand zou verdedigen tegen aanvallen van de Onderkoopman.

Share this content:

1 reactie

Bericht reactie