Ontstaan van Defragged History
Hoe is Defragged History onstaan? Een kijkje in de geschiedenis van een geschiedeniskanaal op YouTube.
Vampiroloog
Het idee om mijn eigen YouTube-kanaal te maken, dateert uit 2015, toen ik het idee kreeg om een ​​Vampirologist-kanaal te maken. De videos gingen over vampierfolklore in verschillende culturen en analyses van de mythologie in films en tv-shows.
Maar rond die tijd begon YouTube behoorlijk streng op te treden tegen auteursrechten en ik stopte met het project.
True Crime Vloggers
Jaren later raakte ik geïntrigeerd door True Crime vloggers op YouTube die zeer uitgebreide videoseries over misdaadverhalen maakten. Elke aflevering was ruim een ​​uur lang en een serie bestond vele afleveringen. Ondanks deze lange video’s hadden ze veel views en abonnees en ik heb er erg van genoten.
Ik dacht toen dat ik dit kon doen met de historische verhalen die ik al kende.
Ik schreef al een tijdje historische scenario’s en met al het onderzoek dat ik al had gedaan, dacht ik dat ik al meer dan halverwege was. (Ik had het mis.)
Budget
Ik had een krap budget, dus ik maakte een lijst van alle verhalen waar ik al boeken en andere gegevens over had en begon na te denken over hoe ik het zou doen; welk formaat, stijl, etc.
Het oorspronkelijke idee veranderde van dat ik voor de camera zat te kletsen, naar het huidige formaat waarin ik een gedetailleerd en georganiseerd verhaal vertel met overlappende beelden op sfeervolle stockvideo’s. Al vanaf het begin wilde ik een ​​tijdlijn toe voegen en namen op het scherm te laten zien. En omdat ik deze lange True Crime-afleveringen altijd in delen keek, besloot ik hoofdstukken toe te voegen, zoals in een boek.
10-gangenmenu
De meeste geschiedenisdocumentaires zijn kort en krachtig en lijken meer op voorgerechten dan op een 10-gangenmenu. Elk gerecht is goed, maar te weinig en niet erg vullend. Hoewel dit voor de meeste mensen werkt, vond ik het als geschiedenis freak het altijd tekortschieten.
Ik wilde de True Crime-vloggerroute volgen. Dat is het mooie van YouTube: ik ben aan niemand verplicht wat betreft tijd, populariteit of formatproblemen.
Mijn kanaal zal misschien nooit zo populair worden als andere korte geschiedeniskanalen, maar ik keek ernaar uit om diep in verhalen te duiken, de kern van de zaak te achterhalen en wat ik ontdekte te delen met iedereen die het leuk vond.
In het beste geval zou ik net zoveel abonnees krijgen als de True Crime-vloggers; in het slechtste geval zou ik een zeer georganiseerd chronologisch overzicht hebben om me te helpen scenario’s te blijven schrijven. Hoe dan ook, won ik.
1600
De eerste willekeurige boeken die ik in mei 2019 uit de kast pakte, waren toevallig de boeken over de Tachtigjarige Oorlog.
Ik moest aan het werk, maar “1600”, de epische dramaserie die ik had geschreven, vertelde alleen het verhaal van graaf Maurits en Johan van Oldenbarnevelt. Als ik het goed wilde doen, moest ik helemaal bij het begin beginnen, met Prins Willem van Oranje, maar ook verder gaan dan het dynamische duo en het verhaal van Prins Frederik Hendrik leren kennen. Ik zou het verhaal van begin tot eind vertellen: een complete geschiedenis.
Pandemie
Ik heb maandenlang geschreven en onderzoek gedaan, en de serie groeide van 5 afleveringen naar 10 tot 18 (hoewel het er waarschijnlijk 20 werden).
In december 2019 realiseerde ik me dat dit niet de eerste serie voor de première van mijn kanaal zou moeten zijn. Dus begon ik te werken aan Macbethad, een andere tv-serie die ik aan het schrijven was. Maar de tijdperken waarin ik was ondergedompeld, waren zo verschillend dat het geheel verwarrend werd.
Dus pakte ik een ander script dat zich in hetzelfde tijdsbestek afspeelde, De Batavia, om mijn eerste serie te worden. Ik voltooide de Batavia scripts in maart 2020 en wilde beginnen met opnemen, zodat ik het kanaal in mei kon lanceren.
Maar de COVID-19-pandemie gooide roet in het eten.
Ten eerste kon ik de reproductie van de Batavia-schip niet bezoeken om wat beeldmateriaal te maken. Ten tweede moest ik wachten tot mijn nieuwe computer klaar was, omdat iedereen vanwege de lockdown een nieuwe computer voor thuis wilde.
Ik begon aan een ander verhaal: de Koersk.
Onderzeeër
Ik ben een enorme fan van onderzeeërfilms en ik vond het verhaal over het opduiken van de Koersk altijd al geweldig en ik dacht erover om er een filmscript van te maken. Maar het verhaal was niet groot genoeg om een ​​speelfilm van te maken en er was onlangs een film over het zinken van de Russische onderzeeër uitgebracht.
Toen ik ontdekte dat de 20e verjaardag van het zinken van de Koersk eraan kwam in augustus 2020, besloot ik dat het de openingsserie moest worden en dat ik het kanaal in augustus zou lanceren.
De Batavia zou de Koersk volgen, en daarna zou ik de serie Tachtigjarige Oorlog, die inmiddels was uitgegroeid tot 15 afleveringen, in drie delen opsplitsen, en ik zou tussendoor andere series maken. Dat is uiteindelijk niet helemaal gelukt.
Wat is een naam?
Het concept voor een geschiedenis YouTube kanaal kreeg langzaam vorm en ik begon te zoeken naar een naam voor mijn kanaal.
De eerste echte naam die ik bedacht was Historiac, en ik registreerde zelfs de URL, maar een van mijn vriendinnen en ik waren het erover eens: het klonk te formeel.
De tweede bruikbare naam was Compleat History, maar ik ging niet alles van de geschiedenis vertellen, dus die naam was te ambiteus.
Nadat ik op de Nederlandse televisie een documentaireserie over de Tachtigjarige Oorlog had bekeken, realiseerde ik me hoe gefragmenteerd het was verteld.
Toen schoot de naam “Defragged History” door mijn hoofd. Het voldeed aan alle eisen: het vertegenwoordigde het concept heel goed en het was een moderne, eigenzinnige term, mijn gekozen stijl voor de video’s.
Defragmenteer harde schijf
Harde schijven van HDD-computers slaan overal stukjes informatie op. De lees-schrijfkop van het apparaat moet veel bewegen om de verspreide stukjes informatie te vinden bij het openen van bestanden. Om de computer sneller te maken, moet je de schijf defragmenteren, een proces dat alle informatie die bij elkaar hoort naast elkaar zet. Afhankelijk van hoeveel informatie er is opgeslagen, kan het proces uren duren.
Waarom zo serieus?
Defragged History voelde ook als een leuke en brutale naam. Het was nooit mijn bedoeling om dit kanaal superserieus te maken, maar om het (relatief) gemakkelijk te begrijpen te houden voor moderne mensen. Ik heb de manier overgenomen waarop ik verhalen vertelde aan mijn vrienden, met één belangrijk verschil. Het is georganiseerd. Ik hoef niet steeds te zeggen: “oh, ik vergat te vermelden, eerder was er dit aan de hand…”
Ik defragmenteer dus de geschiedenis: organiseer alle willekeurige stukjes geschiedenis die overal vandaan zijn gehaald en verander het in een chronologisch verslag dat op een moderne, leuke manier wordt verteld.
Puzzelstukjes
Toen ik het logo selecteerde, besloot ik een middeleeuwse toren te gebruiken en downloadde ik verschillende kant-en-klare logo’s, en maakte er zelfs een paar van mezelf. Maar deze logo’s brachten nooit helemaal het hele concept van het kanaal over. Ik ben dol op legpuzzels, en ik realiseerde me dat dat ook een uitstekende metafoor was voor het kanaal: alle stukjes verzamelen om een ​​genuanceerde afbeelding te voltooien.
Het puzzelstukje op de middeleeuwse toren lijkt op het punt te staan ​​op zijn plaats te schuiven om de afbeelding te voltooien. (Dit gebeurt aan het einde van mijn kanaaltrailer hier).
Ik heb toen ook puzzelstukjes in mijn video’s verwerkt omdat: ‘branding’.
Kader
Het kaderen van afbeeldingen was nodig voor de Kursk-serie omdat al het materiaal dat ik voor die serie in handen kon krijgen zo’n kleine resolutie had dat het onmogelijk was om ze op volledig scherm te gebruiken. Toen ik een puzzelframe tegenkwam, was ik verkocht.
Het idee bleef hangen, vooral omdat ik geen tijd had om het formaat tussen de series door te heroverwegen. Latere frames waren echter groter omdat de afbeeldingen die ik gebruikte een veel hogere resolutie hadden.
Ik ga kijken naar verschillende ontwerpen en looks voor toekomstige video’s, aangezien het kanaal zich zal blijven ontwikkelen om de beste versie van zichzelf te worden.
Share this content:
Bericht reactie